Sabtu, 26 Disember 2009

Abu Island II

Sesudu lagenda yang baru-baru ini menghiasi dada setiap majalah pancingan kini berada di pasaran sabah.Namun, jumlahnya terlalu terhad sesuai dengan label limitednya.Jadi, segeralah ke kedai pancing berdekatan untuk mendapatkan benda elusive ini.Sesudu ini wajib menjadi sebahagian koleksi anda kerana ia amat sukar diperolehi pada masa akan datang.Keberkesanannya memang telah diakui ramai pemancing profesional.Walaupun ujian lapangannya hanya dilakukan di tasik air tawar, namun kita masih boleh mengujinya di estuari untuk melihat spesis apa yang berminat dengannya.Hanya tinggal beberapa biji saja lagi di KBS,so siapa cepat dia dapat.kalau masih ada isnin atau selasa ni, memang aku pajak tu..hehehehe.

Bintuka day-trip fishing

Thursday 24th,Keruak gang had arrived just about 5 am. The outboard Tohatsu 18 hp placed onto my pick up immediately. Bintuka isn’t a million miles from my home so my journey was pretty simple. We moved right after Che Hasruddin got in to my car and we had a stopped at Bandau gas station for fueling. We arrived at Bintuka couple minutes after seven and started packing up our gears onto the boat. Che Hasruddin, Sudin and I were sharing the boat and skippered by me. Dali, Manan and Wan Gendut in a boat which skippered by Sahur meanwhile Dalan acted as a skipper for Pak lah, Sulaiman and Snek in another boat.The journey had taken an hour to the river mouth. Here, we were split in order to practice the different techniques. We preferred casting and trolling as a major method.We started trolling close to the jagged shore with mangrove roots to the river mouth. I was stunning when my Rapala Clown extreme slashbait suddenly grabbed fiercely. I heard a creepy screaming of my gear and my heart pounding hardly as my Blackrose rod bending to it’s maximum. It was critical moment but luckily the victim couldn’t stay too long. My dream has never came true when Mr. Ray got my lure right on it’s wing…hehehe..what the foul hook!Trolling continued on the same track and Sudin action was on when a baby barracuda grabbed his lure. Just five minutes trolling, again Sudin’s lure grabbed hardly and stolen by unknown species but unfortunately he was met with disappointment and the main line failed to withstand.He blamed his thumb for being traitor..hehehe. Due to Che Hasruddin and my experience, it might be a huge Mangrove Jack.We begun trolling when my blue Rapala extreme slashbait suddenly grabbed and it was running fast to the snags. The fight was very strong as I couldn’t guessed what the hell was it. After a few moment, it was confirmly a breathtaking MJ hooked nicely.Sudin yelled and said, "now i knew here are Jack existed".Although the casting and trolling techniques are very tough going, the species caught was the opposite. All day long we’d been catching spotted snappers, groupers, barracudas, Ray and Mangrove jack. The fishing trip was ended at 4.30 pm. Even the result is just about it as we were hoping so high, but we got precious experiences as a stand for the next trip in the future. Here, I would like to say thanks to dalan and his group of anglers-Dali, Sudin,Sahur,Manan and the rest, for inviting me along. To, Che Hasrudin, our trip is always open for your Calais..hehehehe

Rabu, 16 Disember 2009

Rekod tercipta 1.75 kg

16 dec 09, aku dan brader mula beraksi di Sungai UNP seawal jam 1 pm. Aku setia dengan teknik casting manakala brader lebih konvensional dengan teknik rendamnya. Air agak keruh akibat hujan lebat petang kelmarin. Namun, kami tetap cekal meneruskan trip ringkas ini. Kesabaran berbaloi apabila brader berjaya mendaratkan Kerapu sungai ini selepas berulangkali lepas dan sangkut.Aku masih cekal casting tanpa henti menerima sambaran yang agak kuat.Seekor bapak bedukang menelan separuh gewang hinomiya premiumku.Rasa malas mau bergambar kerana dah berulangkali mendapat spesis ini, ia dilepaskan begitu sahaja. Kira2 pukul 3 pm, Tay dari Team Lempayun menyusul setelah agak lama tidak beraksi.Hampir setengah jam tanpa sambaran, dia berpindah ke seberang sejurus kehadiran Juan juga dari Team Lempayun. Ketika asyik bercerita dengan Juan, Tay diseberang menjerit dan melayan tarikan ganas dari air.Perlawanan agak lama dengan Juan bersedia berhampiran untuk menghulur bantuan.Tidak lama kemudian..Yehaaaaa!!predator bagak sungai UNP berjaya ditewaskan.Ungah Serta merta ditimbang oleh Juan dan berat 1.75 kg berjaya memberi gegaran kepada kedua belah tangan dan lutut Tay pada 8 skala richter...hehehehe..memang Ungah ini tegap dan besar...dan aku mula syak, ia mungkin salah seekor dari pemangsa misteri yang berulangkali menewaskanku..apalagi rakan2...maknanya..masih ada lagi Ungah bagak yang menunggu.Memang syok apabila melihat Ungah sebagak itu. Serta merta Tay menjadi popular dikalangan pekerja2 kontrak di kawasan itu apabila mereka tumpang berposing dengan Ungahnya.Apapun, Tahniah kepada Tay kerana dapat menyumbang kepada kejayaan Team Lempayun tahun 2009. Tahniah dan stim sedap oooo Ungah tu..heheheh

Sabtu, 12 Disember 2009

Ungah cantik


Petang tadi,Team Lempayun casting berasingan port.Aku berseorangan ke UNP manakala Juan dan Tay menduga Lubuk Sampah Membakut.aku mula mengilat lbhkurang pukul 3.30 pm,tanpa henti sehingga pukul 5.20 pm tanpa sebarang sambaran.Aku berhenti apabila hujan mulai turun dengan lebat.Air naik pasang dengan cantik,tp aku terpaksa tinggalkan kerana hujan yang semakin lebat.Juan yang mengilat di Membakut memberikan keputusan positif dengan Ungah seberat 1.6 kg.Tahniah Pinai.Harap2 tak hujan,tentu cun untuk mengilat tu.

Jumaat, 11 Disember 2009

Ujian Produk Berjaya

Petang tadi Team Lempayun beraksi di UNP.Trip disertai oleh Sudin dari KeruakPatinAfrika.Sebelum beliau sampai, aku berjaya mendaratkan seekor Ungah menggunakan produk murah yang ku posting baru-baru ini.Renangannya cantik amat serupa dengan Rapala Shad Rap minnow dan..yang bestnya..floating bro!!..seolah-olah kayu Balsa..hehehe..hanya beberapa kali lontaran,gewang bersambut. Memang best..dapatkanlah segera di pasaran sebelum dipajak habis!
Seekor lagi Ungah untuk hari ini.Seekor lagi rabut dengan tarikan yang agak kasar.Mungkin tancapan yang kurang kemas memudahkan Ungah melepaskan diri.Ungah yang menyambar gewang tumpuk Juan.Disebut gewang tumpuk kerana dijual tumpuk dengan harga RM 7 seekor.Boleh tahan juga penangannya.Perlawanan secara maximum drag loosen benar-benar menuntut kemahirannya untuk menewaskan Ungah dewasa ini.

Khamis, 10 Disember 2009

Unp's next ungah


aku bertolak sebelum pukul 5 petang.Aku agak lewat kerana ada hal yang perlu diselesaikan.Lokasi mengilat di sungai kecil UNP.Aku pergi keseorangan memandangkan tujuan hanya untuk mengurangkan rasa gian.Keadaan air pasang pada 1.5 m dan pergerakkan air pasang mula perlahan.Aku mula cast disebelah hulu jambatan keretapi dengan menggunakan gewang Hinomiya Premium warna hitam silver menyerupai anak kembura.Tidak lama untuk mendapatkan sambaran Ungah melebihi 700 gm. Satu lagi sambaran kasar, tetapi rabut.Lebihkurang pukul 5 30 pm,aku berpindah lokasi ke sungai Kimanis.Puncanya, aku tidak tahan dengan habuk tebal yang dihasilkan oleh lori besar yang masuk bersilih ganti.Menyesakkan nafas!.Air mula turun ketika aku tiba di lokasi.Aku mula cast berhampiran jambatan keretapi kg kuala Kimanis dengan menggunakan gewang matriks.Disini aku mendapat sekali sambaran rabut dan seeekor lagi berjaya memecutkan gewangku ke celah tiang jambatan lama.Sangkut yang agak kuat memaksaku menarik sahaja dan putus seraya azan berkumandang.Kalau tiada aral, esok petang turun lagi.

Isnin, 7 Disember 2009

Trofi 2009

Sekeping gambar yang cukup untuk menceritakan segala-galanya. Berat 10.5 kg berjaya ditewaskan oleh Juan dari teamlempayun.Juan menggunakan gewang Hinomiya berharga rm 7.50.Perambut fluorocarbon dam,joran Lemax president dan kekili shimano Catana yang dimuatkan dengan braided Powerpro 30 lb.Gambar ini tidak boleh dipertikaikan jika keluar majalah, kerana gambar selungsung mega muara miri pun dah berulangkali keluar majalah.Lagipun,ini bukannya shot yang terbaik...ada lagi yang cantik bro.ini hanya untuk tatapan sahaja.

The Fake Rapala Shad Rap shallow

Petang tadi aku singgah disalah sebuah hypermarket di Kota Kinabalu.Ketika melintasi sudut sukan,aku ternampak gewang yang amat menyerupai Rapala Shad Rap Shallow diver.hehehehe..gewang tiruan.Aku keluarkan dari bungkusannya.Memang serupa tapi ringan laa..sebab ia diperbuat dari bahan plastik..mungkin fiber.Bukannya dari kayu balsa untuk gewang ORI.Memang lawak,tetapi aku terpangggil untuk mencubanya.aku sambar lah 2 biji.Tunggu masa sesuai,aku akan laporkan prestasi gewang ini.jika berkesan,pas ni confirm dipajak.heheheShad rap silver black spot dan shad rap green stripes.ada lagi sebiji warna marlboro.tunggulah dulu.kedua-duanya akan dicuba jika ada masa lapang.Memang murah dengan harga bawah RM 10 aja.make up pun boleh tahan.Tak salah jika dijadikan koleksi dalam kotak gewang.

Ahad, 6 Disember 2009

Product Tester

)6 Dec,09:Team Lempayun sangat bertuah apabila diundang oleh editor utama majalah Kembara Kail Che Hasruddin Che Hassan untuk bersama-sama menguji barangan pancing yang dibekalkan dari jenama Rod Ford Creation.Lokasi ujian adalah Ecolake yang terletak di Membakut.Kami bertolak selepas sarapan pagi di pekan Membakut kira-kira pukul 7:00 am.Selepas membayar tiket masuk sebanyak RM 3 sekepala,kami memulakan acara casting tanpa henti. Juan dan Tay masing2 mendapat sambaran yang rabut disebelah pagi.Pukul 11.30 am, kami berehat dan ke Beaufort untuk makan tengahari. Acara disambung kembali pada pukul 2.00 pm.Hanya sekali sambaran yang miss oleh Juan disyaki perbuatan Toman. Pukul 4:30 pm, kami beralih ke Muara Mantabawan untuk menguji gewang muara yang dibekalkan.Namun nasib tidak menyebelahi kami dengan tiada sebarang sambaran.Objektif hampir tercapai.Aku yang menggunakan joran sidewinder mendapati ianya agak ringan dan memiliki dayalentur yang baik.Renangan gewang juga boleh tahan. Produk yang kami uji ini adalah mampu milik yang dapat memberikan kepuasan seperti peralatan yang mahal. Antara peralatan yang diuji adalah,joran spinning 10-25 lb sepanjang 6.6 kaki, pelbagai jenis selaman gewang,swivel dan flourocarbon line. Memang seronok membalun habis-habisan di tasik ini.
Biasalah sebagai kenangan.Mesti bergambar dengan barangan yang diuji.Bilik selesa juga disediakan agar pengunjung tidak membuang merata-rata.jambatan yang menghubungkan antara pondok ke pondok memang sesuai sebagai tempat melancarkan segala lures anda.Floating hut dan suspension bridge yang terdapat di tasik menjadi tarikan untuk berehat.Aturletak landskap tasik ini sangat bagus dari sudut Feng Shui dimana angin dari arah bukit sentiasa bertiup dan menyejukkan sebarang makhluk yang berehat di tengah tasik.Trip pagi diakhiri dengan acara makan durian yang disponsor oleh abang ramah dari selagon.Mengakhiri kata, kami dari Team Lempayun mengucapkan ribuan terimakasih kepada Kembara Kail, Che Hasruddin khasnya atas jemputan yang amat jarang diperolehi ini. Akan datang, jemputlah lagi..hehehehe

Jumaat, 4 Disember 2009

sembilang kumpau

04 dec,khamis pagi.aku dan bradah ngunjar sembilang di muara bongawan.kekok juga rasanya apabila lama tidak pancing dasar.namun,kita haruslah memandang dari mana asal kita.aku yang bermula sebagai kaki bottom tidak seharusnya melupakan kaedah ini sepenuhnya.casting2 juga bro,bottom jangan lupa.sebabnya, kalau mau casting juga..KEMPUNAN laa kau mau makan sembilang...hehehehe..sesuai dengan spesis laaa bro..jgn bodo sombong...hehehe

aing sajuk baaaa...

Sessi mengilat di Kuala Penyu terganggu dengan hujan lebat yang melanda seluruh daerah.Kerana dah gian,trip diteruskan juga tanpa sebarang sasaran ditetapkan.Hujan yang turun sepanjang minggu akan menyebabkan kejatuhan suhu air sekaligus membuatkan ikan pasif.Satu-satunya Kerapu yang membaham Rapala Tail Dancer fire tiger.CNR laa broo...satu-satunya Mangrove Jack yang tewas pagi itu.Memang mengilat ketika suhu air yang sejuk dan diluar musim tidak akan menghasilkan keputusan baik.Kena akur laa..namun hasil bukanlah motif utama. Perkara yang penting, melihat renangan gewang dan keindahan persekitaran dapat membantu menyihatkan minda.Hujan yang amat lebat turun disebelah tengahari menghentikan sessi mengilat kami.sambil berteduh dan mengimbau kenangan lama.kalaulah ada kopi pekat kaw,ubi rabus dan gula masin..edehhh..cakap pun taraa gunaaa..Nasib baik laaa ada pondok berteduh untuk nelayan ni.Memang selesa.ada dapur dan lubang untuk membuang hajat.ada tikar lagi tuu..sempat juga tidur bekuruh disini sementara menanti hujan teduh.namun sudah lewat petang.Docking kapal.tebingnya berpotensi untuk aktiviti mengilat.hambur2 wooo...next time boleh try dari tebing nih.

Isnin, 30 November 2009

Ungah Jambatan keretapi


kelmarin petang,29.11.09,selepas kenduri, Am nurjaini dari teamlempayun menggunakan masa terluang untuk casting.Bermula jam 5.30,tidak lama untuk gewangnya mendapat sambaran.Mangsa berjaya menyelit di tiang jambatan lama.Atas bantuan budak2 kampung yang bekarih mengayuh bot,Ungah berat lebih sekilo berjaya didaratkan.Memang fight mantap dari atas jambatan.Karan brader.itulah ungkapan yang mampu diluahkannya.

Jumaat, 27 November 2009

Mysterious interrupted (Revo pecah dara)

Petang khamis, kira-kira pukul 2.30 pm,aku turun casting di Lubuk sampah.Keadaan agak terik dan tenang tidak berangin.Air sungai agak kehitaman dan pasang pada paras 1.1m. Aku bersenjatakan Abu Garcia Reco Salty Stage mula menghayunkan gewang Halco cina.Ketika sedang leka menggewang, aku segera perasan sebatang ranting kayu yang bercabang 3 jatuh behampiran disebelah kiriku. Apa hal ni?siapa punya angkara?toleh belakang,kiri,kanan tiada sebarang makhluk kasar.Aku buat tak tahu namun bulu roma ku serta merta berdiri semahu-mahunya.Aku teringat kata ustaz Nazri bahawa makhluk tu suka kawasan kotor dan bersampah.Ia ada berdekatan jika bulu meremang secara tiba-tiba.Rasa cuak dan galat tiba-tiba menyebabkan aku pindah ke hujung berdekatan kereta.Hampir pukul 4 pm, Tay datang,namun aku tidak buka cerita,risau juga dia serik datang..hehehe.Aku mula bermain dengan baitcaster dalam tahun 2002,apabila aku meminjam baitcaster Gadafi dari jenis Shimano Calcutta. Tidak lama untuk memahirkan diri,namun bekalan gewang yang kurang dan mahal menyebabkan aku lebih kepada focus kepada bottom fishing. Untuk kaedah ini, spinning reel adalah lebih convenience.Baru ni aku kembali kepada baitcaster untuk lebih enjoy fight.Abu Garcia Salty Stage disambar sebagai beginning. Penggunaan braided 15 lb dari jenama Powerpro sementara sahaja sebelum braided khas yang ditempah tiba. Joran Fenwick juga untuk sementara kerana joran yang ku tempah juga belum lagi tiba.Hanya perlu 10 kali lontaran untuk mendapatkan semula rentak lama..hehehe..alhamdulillah, kini aku amat selesa menggunakannya2 mangsa awal Revo ku adalah mascot KeruakPatinAfrika. Bolehlah sebagai karan.Akhirnya petang khamis tu, Revoku pecah dara dengan Ungah skala hampir sekilo. Larian padu dapat dikawal dengan drag Revo yang mantap dan stabil. Tay segera merakamkan saat-saat istimewa tersebut. Nampak gayanya, kekili sasaranku selepas ini adalah dari jenis baitcaster. Marilah rakan-rakan TeamLempayun, dapatkan baitcaster dalam koleksi pancing anda.

Kembura itik mandi

Rakaman dari kawan yang berhasil dengan lambakkan kembura.Memang mengujakan,aku dulu pun orang pemukatan jua,namun inde pernah lah mendapat begini.paling syok bila bebata nasi dan bahan-bahan untuk merebus kembura.bila sudah panas-panas atu, inde kan mau beranti makan.Lokasinya dangan ani merahsiakan.mun mau, turut laa...bah nanti tah mun lapang.
video

Sabtu, 21 November 2009

UNP's First counter


petang tadi,aku dan Tay beraksi di sungai UNP.Air agak baik cuma terlalu banyak air tawar.Keadaan juga bingit dengan bunyi jentolak yang sibuk berkerja disebelah sungai.hujan yang turun menyebabkan air agak sejuk.Namun yang demikian, seekor Ungah telah berjaya didaratkan oleh Tay.Manakala sekali lagi sambaran rabut.aku, hampeh malah kehilangan dua gewang akibat sangkut.kira-kira pukul 4.45 kami berpindah ke muara Benoni.air keruh kesan kelodak air pasang yang agak deras.tiada sambaran.kami kembali ke sungai UNP.Kami casting sehingga pukul 6.00 pm namun tiada sebarang sambaran.Hujan mulai turun ketika kami menamatkan trip.

Khamis, 19 November 2009

Tukau Buruk

Perbuatan yang tidak bertanggungjawab.Dicabul dan dinoda,selepas itu ditinggalkan.Siapakah yang empunya angkara?benar-benar membuatkan aku geram.Kalau dapat,pasti ku jadikan jig!
Yaaaa!inilah dalangnya!kepada peminat gulayan,sila berhati-hati dengan Mamat ani.ia eksyen saja tu melimpas-limpas.memang sopanlah,slow dan bersantun.Tapi,jangan mudah terpedaya!Sebenarnya ia survey dulu untuk menentukan sudut terbaik melakukan serangan pada malam hari.Kantoi!!!rupanya perbuatan Tukau Buruk!inilah pemangsa Nocturnal yang berjaya dirakamkan melalui kamera CCTV.cilakak betul!jangan tanya aku apa nasib si perampok ni pak!faham aja nasib nya ya.Yang pastinya,dia nggak dijadikan gewang..hehehe.Waktu malam selepas hujan merupakan saat terbaik untuknya beroperasi
inilah sebahagian imej pembunuhan beramai-ramai yang dirakamkan secara rahsia oleh lempayun.padan muka.penggunaan racun yang ditabur disetiap kaki rak berkesan membendung spesis perayap ni.racun disiram sedikit air.akibatnya,siperayap ani tesiruk racun dan kesadakkan.siapa suruh inde pandai melompat atau melangkah.hehehehe.tidak cukup dengan itu, mayat2 mereka menjadi habuan ayam-ayam si Muzar yang berkeliaran.Ntah apalah nasib ayam2 tersebut.sapa suruh inde mengurung.

Pengayuh DIY team lempayun

Juan beraksi dalam membentuk sebilah pengayuh
Seminggu sebelum bercuti panjang,Team Lempayun telah berjaya menyiapkan 2 bilah pendayung.Pendayung amat penting kerana jika enjin tidak berfungsi,pengayuh lah yang akan membawa anda ke tepi.Papan terpakai yang agak berkualiti dipotong menggunakan mesin.semuanya dilakukan didalam bengkel.kini, pengayuh diserahkan kepada Hj Ag Adi sebagai pakar yang bertanggungjawab memperhalusi buatan kami.

Ungah Binsulok

Isnin 16 nov, Juan berjaya mendapat ungah tidak sampai 10 kali cast.dah rezeki namanya.aku ke batu 30 UNP,mendapat 2 baduk tagap dan seekor Ungah yang terlepas depan mata.lamahku,mun inde dapat lagi lesen untuk set mengilat baru.rabu, aku turun lagi dengan Juan dan Hazlin.lokasi di Mandahan.Hasilnya 2 sambaran ungah yang rabut dariku dan juga Juan.pastu Juan mendapat panggilan pulau, aku dan Hazlin ke UNP.namun hampa disebabkan air yang berkelodak akibat hujan lebat.Petang tadi, aku,Juan dan Taus ke Mantabawan,namun tiada hasil disebabkan air terlalu tawar kerana kapasiti air hujan yang terlalu tinggi.nampak gaya, rehat tah dulu.

Selasa, 17 November 2009

Tilapia Mati Tua

Pagi tadi,salah seekor tilapia yang menginap di kolam bawah tangga pejabat SMKB 2 telah meninggal dunia.kira besar juga saiznya.menghampiri skala 2 kg.banding dengan kasut saiz 9 atu.kematiannya akibat penyakit tua namun tidak disia-siakan.ia dibawa ke dapur kantin dan dipayang-payang. setelah dimasak secukup rasa, ia dihidangkan kepada guru selepas LDP..hehehehe..ramai juga yang makan..hehehe..aku?liat komenku paling bawah.
anitah rupanya tilapia atu selepas dimasak oleh chef kantin.Memang menyelerakan dan mengiurkan..heheheh..boleh tahan bah.
ani tah antara Pirana yang bertanggungjawab mengerajakan tilapia kolam atu..hehehehe


begunjar bah bila dimasak special atu.
Habis licin tinggal tulang oleh Pirana SMKB 2yang nyatanya, kambang liurku!!!hehehehehe