Ahad, 19 Februari 2017

Sekian lama tidak melayan NANGGALAH (Udang Galah) 2017

18/02/17(sabtu): Memang terlalu lama aku tidak merasa jentikkan dan lantunan gostan sang Nanggalah yang amat mengasyikkan jika dilayan menggunakan set ultra ringan. Kesempitan masa, keadaan cuaca yang tidak sesuai dan keinginan lebih kepada aksi laut adalah antara faktor yang menyebabkan sessi mengail Nanggalah ditunda terlalu lama.
Double hooked up bro..perghhh kelam kabut juga apabila dua daripada 6 batang joran yang diturunkan menerima respon segera dari penghuni dasar
Akhirnya, aku punya kesempatan untuk memenuhi keinginan ini apabila keadaan laut masih bergelora dilanda angin kencang menyebabkan sebarang aktiviti laut terpaksa dihentikan buat sementara. Permit pun ok dan air sungai pun cantik setelah hampir dua minggu tidak dilanda hujan. So, ke mana kita ni? sungai Klias laa broƶ!!
Impian ipar yang juga telah sekian lama menyimpan hajat untuk beraksi di Sungai Klias akhirnya termakbul apabila seekor Nanggalah bersaiz Sado menyahut cabarannya.hehehe
Seawal subuh aku dan ipar bergerak ke tebingan sungai Padas untuk mendapatkan umpan RAMEN(cacing sungai) yang sangat mudah diperolehi disepanjang tebingan sungai. Percuma saja bro, cuma perlu kerja keras sikit laaa. 'Warm up' awal pagi sebelum berentap dengan Nanggalah amat perlu agar tidak kekok ketika beraksi dalam bot nanti.

Pada mulanya aksi agak bertagar(berkarat) dengan pergerakan terlalu perlahan ketika mengumpan dan menyediakan peralatan. Tidaklah sepantas ketika masih remaja dulu bro.hehehe..hanya skil menundukkan Nanggalah Sado sahaja yang masih berbisa..hehehe
Kira-kira jam 7:30 am, kami mula bergerak ke Kota Klias untuk bertemu dengan pemilik bot iaitu Encik SAIFUL. Beliau memiliki beberapa buah bot untuk disewa. Cuma, hanya bot sahaja bro, enjin bawa sendiri ya. Jika sanggup guna pendayung....pun boleh bro.hehehe..beliau boleh dihubungi di talian  berikut 0178195865. Beliau juga adalah seorang yang mesra dan ringan tangan menolong memunggahkan peralatan ke dalam bot. Terimakasih banyak encik Saiful.
Lama tidak ketemu Nanggalah bersaiz SADO sebegini. Set pancing ultra ringan, tangsi dan perambut hanya bersaiz 8 lb, matakail saiz 6 dan umpan diturunkan hanya di bawah kolong(bawah bot)..memang pertempuran yang amat mengasyikkan!!
Keadaan air sungai masih surut ketika kami tiba. Aku menggunakan khidmat Tohatsu 8hp yang dimiliki sejak 2007 lagi. Pejam celik tidak sedar dah 10 tahun umur enjin milikku ini..hehehe..masih steady lagi. Jelasnya, jangka hayat memang panjang jika kita rajin servis. Apalagi bro, kami bergegas menghilir sungai mencari Nanggalah.
Tengah berposing satu lagi joran disentap Nanggalah...alahai memang respon Nanggalah tengah galak ketika air mula bergerak pasang
Aku dapati sungai Klias tidaklah sedalam 20 tahun yang lalu. Kebanyakan lubuk-lubuk yang pernah aku jelajahi dahulu agak dalam dan menyeramkan. Tetapi kini, memang ketara sungai Klias semakin cetek. Populasi udang pun semakin berkurangan dan untuk mendapatkan tangkapan melebihi 4 kilo, anda perlu mahir membaca keadaan cuaca dan air untuk mengesan kedudukan udang.
Seekor lagi Nanggalah Sado dari bawah kolong
Namun, jika sekadar untuk melepas gian, enjoy dan mencari lauk makan..bila-bila masa bro. Janji rajin dan berkemahuan. Walaupun begitu, rezeki ditangan Tuhan. Kalau dah rezeki, memang meriah juga pancingan udang kami dalam trip ini.hehehe...Nanggalah pun sado-sado belaka!
Hasil pancingan ipar
Panas tidak sampai ke petang apabila hujan lebat melanda kira-kira jam 3.30 pm. Walaupun begitu, sambutan Nanggalah dari dasar sungai tetap meriah. Agaknya labuhan bot kami ngam-ngam di lokasi perkumpulan Nanggalah.hehehehe. Walau bagaimanapun, hati tetap risau apabila sesekali dentuman guruh diiringi oleh kilat memancar..alamak..bahaya ni bro...hehehe.Hujan masih lebat sehinggalah kami menamatkan trip ini kira-kira jam 4:50 pm. Kami menggigil kesejukan dan mengemas peralatan dalam keadaan basah kuyup dan tapak tangan yang kecut. 
hasil pancingan lempayun dalam trip ni. Syukur laa..ada juga lauk makan malam ni.hehe
Kesimpulannya, kami berpuas hati dengan trip memancing Nanggalah ini dan berharap agar populasi Nanggalah sungai Klias dikekalkan. Semoga sungai ini terhindar dari perbuatan manusia-manusia zalim yang tidak berfikir dan tidak beragama yang telah melakukan kerosakkan dengan meracun sungai-sungai seperti sungai Bongawan dan sungai Membakut. Sungai Padas juga telah menjadi mangsa racun oleh manusia zalim ini. Sungai Weston juga tidak terkecuali. Malahan, sungai Nabahan bukan sahaja menjadi mangsa racun terapi siap diKARAN sekali. Tidak mustahil apabila doa mangsa makbul, pelaku akan diracun dan dikaran oleh alatnya sendiri. Karma bah kan?

Rabu, 7 Disember 2016

Sukses Kalis Gigi Tajam

Penggunaan assists hook kalis gigi tajam memang amat meyakinkan apabila jigging di dalam kelompok spesis pelagik ini. Boleh dikatakan aksi taruk makan taruk makan berlangsung dengan kejayaan mendaratkan ikan hampir 90%. 10 % lagi apabila hook up tidak kemas menyebabkan rabut ataupun tali perambut dan braided line disambar oleh pemangsa gigi tajam.

Titir saiz begini memiliki gigi setajam pisau cukur  dengan mudah memotong kevlar anda walaupun  sekuat 300-450 lb!
Memang ekonomik bro!..kebiasaannya, aku memang membawa sekurang-kurangnya 10 hingga 15 set assists kalis gigi tajam dalam tackle box setiap kali beraksi. Selalunya, berbaki 2 atau 3 sahaja yang dibawa pulang. Selebihnya diagih-agih kepada rakan untuk bertarung di arena dan dijadikan contoh untuk menghasilkan assists kalis gigi tajam sendiri.
 
Belasan ekor Tenggiri/Lumading berjaya ditewaskan dengan senjata Kalis Gigi Tajam. Ikan merah tu hasil bottom rakan bro.
Sebarkan dan kongsi ilmu yang bermanafaat agar semua pemancing boleh menikmati keseronokkan memancing yang sebenarnya.

Sabtu, 26 November 2016

EKSPERIMENTASI SENJATA KALIS GIGI TAJAM

Kehadiran gerombolan Tenggiri dan Alu-Alu ke takat-takat dan tunggang ini memang sering dinantikan oleh para pengunjun. Pemangsa bergigi tajam ini memang tidak ragu-ragu untuk mengejar dan membaham jig hanya beberapa kaki dari badan bot. Sifat agresif mereka memang amat mengujakan namun ada harga yang perlu dibayar iaitu assists hook dan jig anda. Tali kevlar sekuat 260 lb ibarat hanya sehelai rambut kepada pemangsa ini.  


Strike confirm kena bro!tidak risau lagi dengan gigi tajam.
Harga kevlar wire yang mahal di pasaran memang akan menyempitkan lagi belanjawan pengunjun. Mujurlah wire 49 strands boleh didapati di kedai-kedai pancing dengan harga RM 10 lebih sahaja. Pergi saja TCE tackle, pasti akan bertemu dengan wire 49 strands dengan harga yang sangat murah!


Anak Tenggiri aka Lumading tetap seekor Tenggiri yang mempunyai reputasi pemutus kevlar dengan gigi tajam

Ebek pun tidak berkira sangat dengan penggunaan kevlar wire 49 strands
Penggunaan tali kevlar yang diperkukuhkan dengan dawai 49 strand (kevlar wire core) digunakan sebagai insuran jika pemangsa bergigi tajam bermaharaja lela di pertengahan air. Kegagalan menyediakan kevlar wire ini ibarat berjuang di medan perang tanpa senjata. Gigi tajam pemangsa akan mudah memotong kevlar dan sering bolos bersama jig kesayangan anda. Ikan lepas, jig pun hilang!....dua kali malang bro....hehehehe    

Ngam ia ada di dasar, pasti akan membelasah jig yang di unjun perlahan. Hanya perlu bersabar dan berdoa

Panjang segulung pula 10 meter berbanding kevlar wire core berjenama yang hanya sepanjang 4 meter. Memang murah!! Wire lebih lembut dan senang diikat dengan matakail dan rambu. Hanya perlu sedikit ketelitian, kesabaran dan komited pasti akan menghasilkan assist hook yang kemas dan berdaya harap.
Gigi tajam Titir juga mampu memusnahkan hari ceria anda
Beruntungnya, para pemancing yang inovatif pasti sentiasa memikirkan cara untuk  menghasilkan alatan yang membantu menurunkan budget pancingan bulanan. Penciptaan semula dengan bahan yang jauh lebih murah patut dikongsikan bersama (Sila rujuk post KALIS GIGI TAJAM yang telah diterbitkan terdahulu).
Lumading amat banyak berkeliaran ketika suhu air agak panas dan permukaan laut agak kucah
Eksperimentasi kevlar wire 49 strands di Tunggang Papar telah berjaya menewaskan banyak pemangsa bergigi tajam. Kadar kes putus kevlar berjaya diturunkan ke angka sifar!. Nampak gaya, para pengeluar kevlar jika tidak mau tutup operasi, kasi laa jual dengan harga yang murah!..tak gitu bro?

Isnin, 31 Oktober 2016

Para Peminat pancingan Appolo

Di Sarawak ia dikenali sebagai Seven Eyes, Di sini pula dikenali sebagai ranggung Samurai. Semua pun dikenali sebagai Samurai.hehehe..Apa saja pun, alat pakai buang ini memang memudahkan pemancing yang mensasar kepada kumpulan ikan-ikan kecil.
Jenama tidak asing lagi di kalangan pemancing
Aku sudah lama memaklumkan kepada pengedar jenama ini bahawa ikatan tali utama di cili mudah lucut walaupun disentap sikit. Aku berharap pihak pengedar memanjangkan perkara ini kepada pihak pengeluar. Namun, ianya tidak berlaku sehingga kini.
Bahagian yang mudah lucut. Sambungan tali utama ke cili
Oleh itu, jika anda berniat membeli appolo jenama ini, pastikan untuk mengikat semula sambungan tali utama ke cili. Bukannya apa bro, anda pasti akan berputih mata jika umpan anda disambar oleh ikan jackpot/bersaiz besar.
Sentap sikit dah terlucut..hehehe..
Appolo jenama ini memang best kerana penggunaan tali utama yang lebih sensitif dan agak kuat. Aku gemar menggunakannya sejak dahulu lagi. Ianya agak murah dan mesra pengguna. Malangnya, ikatan yang tidak kukuh di cili boleh menjejaskan mood pancingan anda.
Ikat semula lah bro..
Penggunaan alat ini memang amat berkesan untuk pancingan bagang, tiang jeti, unjam dan pancingan santai. Tapi, jangan lupa untuk mengikat semula ya. Selamat memancing..
Siap ikat semula, buang masa dan tidak sepatutnya berlaku

Sabtu, 17 September 2016

RIBUT PAGI

17/09/16(Sabtu): Setelah lebih sebulan tidak menjenguk muara sungai Bengawan atas sebab urusan keluarga, aku akhirnya turun juga memenuhi hasrat yang lama terpendam. Trip kali ini bersama adam, rakan yang telah lama bergiat bersama dalam bidang ini.
Kehadiran kami di muara sungai di sambut 'mesra' oleh cuaca gelap dari laut...alahai....
Walaupun agak liat di awal subuh, hati dikuatkan juga untuk segera bersiap. 5:20 am, adam sudahpun memasuki halaman rumah. Tanpa berlengah, kami segera memunggah peralatan ke dalam pick up miliknya.
rakan-rakan seangkatan juga berhenti di muara untuk berteduh menantikan ribut berlalu.
Agak kecewa juga apabila kedai runcit petronas kehabisan bekalan ais. Nampak gaya, trip ini pasti akan berlangsung dengan singkat...memang singkat pun!
Pondok nelayan ini juga lah yang menjadi penyelamat dari kesejukan akibat angin ribut beserta hujan lebat
Kami bergegas ke jeti bot teamlempayun di Kg Biau. Air mulai bergerak pasang memudahkan bot dihulur keluar dari garaj.
Dell@Tamparan juga kandas bersama-sama untuk meraikan kehadiran ribut pagi ini.hehehe
Kami memecut laju menuju muara dengan perasaan teruja. Terasa bayu laut yang agak keras bertiup dalam suasana pagi yang agak gelap. Ketika memasuki zon muara, nampak garisan awan gelap yang tebal seolah-olah pintu gerbang menyambut kehadiran kami.
Angin kencang dan hujan lebat menyebabkan kami semua berpindah ke belakang dinding untuk mengelakkan tempias hujan yang amat kuat
Ribut datang bro!..nampak gaya berhenti dulu di muara lah ni. Keselamatan diutamakan. Pondok ini menjadi tempat berteduh kepada para pemancing dan nelayan. Suasana agak meriah dan ceria dengan pelbagai gelagat para pemancing. Ada juga penancing yang mula menghabiskan bekalan makanan..hehehehe
Lebatnya hujan dalam suasana yang indah dan nostalgia ini
Pukul 9:30 am, angin dan hujan mulai berhenti. Namun, kesan angin kuat menyebabkan alun agak kuat dan muara sungai agak bergelora. Kami berdua tidak mengambil risiko dan bersetuju untuk pulang.Esok masih ada bhaa...hehehehe..sayunya pagi.

Ahad, 28 Ogos 2016

LURE BREAKER!

Suatu ketika dahulu.....
Gewang Rapala TDD 9 yang rabak dikerkah oleh Kanai@Tembaring@Black Bass