Sabtu, 16 November 2013

TRIP BAGANG PEMBUKA CUTI SEKOLAH 2013

16/11/13: 5:15 am, Juan dah terpacak macam Tutut di depan rumah dengan Dmax putihnya. Kami perlu awal bertolak memandangkan matahari keluar lebih awal dalam bulan ini. Tanpa membuang masa, kami terus bergerak ke Kg Seri Serbang, lokasi bot teamlempayun di parkir. Keadaan air agak surut pada 0.8 ketika itu. Tanpa membuang masa, barang dipunggah ke dalam bot dan terus dipacu menuju muara sungai Bengawan.


Awal pagi lagi meleraikan tali pancing yang berkulut..Menambahkan lagi degre kemaukkan yang bermula awal lagi..hehehehehe
ALAMAK! muara sungai agak tohor dan menyukarkan bot keluar melepasi muara. Kesukaran ini ditambah lagi dengan keadaan laut yang beralun rapat. Memang mencabar!Syukur Alhamdulillah, bot berjaya melepasi muara setelah   ceruknya dijulang ke udara beberapa kali.hehehehe...steady bah bro!!

Kerapu pengubat mauk..table size yang cantik!!
BERTUAHNYA! umpan mudah diperolehi di bagang pertama. Pusu bersaiz cantik dan amat segar memberikan harapan. Untuk mengekalkan kesegarannya, umpan pusu segera disimpan di dalam tong ais. Kami mula menurunkan umpan di bagang kedua dalam keadaan alun besar tanpa henti..hehehehe...perut mula menunjukkan reaksi tidak selesa. Isi perut bergelora dan tekak mula masam.Steady bah bro..lawan saja!

Anak Ikan putih saja bah bro...sekilo mau rm 12 ni di pasar.
SAMBUTAN yang diterima dari penghuni dasar pada mulanya agak dingin. Hanya anak-anak Kerisi sahaja yang menaikkan suhu kemarahan. Namun, sesekali ada juga ikan putih yang mencelah. Memang best apabila melihat joran menyelam minum air!

Halibut kunun!!!hehehehe..ikan setampik bah..girang hati apabila melihat spesis ini berjaya didaratkan
JAN TAH DITUNGGU! apabila penghuni bagang mula senyap. Setibanya di lokasi baru, pasti ada sambutan hangat buat seketika. Taruk makan taruk makan berlaku lagi. Apa saja tidak kisah, yang penting IKAN.

Dimasak dengan menggunakan alat Chefel. Cepat masak walau dengan menggunakan api yang paling kecil. Suhu panas yang terperangkap didalam chefel memasak dengan efisyen!..memang ikan ni LAZAT!!!
BAH LAKAS! Ketika air mula bergerak pasang, sambutan penghuni dasar semakin rancak dengan pelbagai spesis seperti Umpak, Kerisi, Rumahan, Temenung, ikan putih dan lain-lain lagi..Halibut pun ada..hehehehe..ikan sebelah lah brooo..atau ikan setampik!

Kerisi Hamparan pun banyak..cantik dan saiz yang agak besar..diam-diam banyak kau dapat ye Juan!!!
AKSI RANCAK! berterusan hampir sejam. Taruk makan taruk makan..sigup tidak berasap, sarapan tidak bersentuh..hehehe...mauk aka mabuk laa tu bro!!..tapi, Mabuk hilang bro apabila sambutan penghuni dasar semakin rancak. Layannnnnnn...

Pari brooo!!..tarikkan mantap mendebarkan hati..apabila muncul di permukaan laut..KARI  pekat brooo...perghhhh
MENJELANG pukul 11:00 am, angin laut bertiup kencang dan mencetus bunga-bunga ombak di permukaan laut yang sememangnya beralun...arghhhhhh...mabuk laaa ni!!

Storm Rider dan krew nya yang tewas awal pagi lagi. Tak dapat ku bayangkan penderitaannya kerana Otai ini biasanya menutup trip lewat pukul 1 pm.
CUKUP TAH! tangkapan pelbagai spesis yang agak banyak membantu kami untuk membuat keputusan menamatkan trip pada pukul 11.30 am. Lagipun, pengail-pengail lain pun satu demi satu bergerak kembali ke muara sungai..so, apa tunggu lagiiiii!!

Boleh lah bah ni. Kalah juga membeli di Pasar.
RASANYA tangkapan ni cukuplah untuk beberapa hari menjadi juadah di meja makan. Spesis-spesis berkualiti ini sebenarnya agak mahal apabila berada di meja pasar ikan ataupun di Tamu. Aktiviti ini dapatlah menjimatkan sedikit kos perbelanjaan untuk sumber protein...hehehehe..lagipun..ngail memang BEST!!!1 ulasan:

  1. Man, belum ada post baru ka?

    Bila mau pigi Bintuka?

    BalasPadam