Ahad, 31 Januari 2010

salam semua rakan

Jumat lepas, 29 jan. Aku telah kehilangan/kecurian handphone di Beaufort ketika membeli part kereta. Kehilangannya tidak disedari dan apabila di dail,ia telah dimatikan menandakan memang sah, orang telah menemui/mengambilnya.petang itu juga aku telah block nombor dan akan mendapatkan kad ganti dari pihak celcom dengan menggunakan nombor yang sama.oleh itu, dalam masa terdekat ini, nombor celcomku tidak dapat dihubungi.namun, nombor digiku 0168066406 memang sedia aktif.tq

Khamis, 28 Januari 2010

Persediaan Mengilat 3: Tali utama


Penggunaan tali sulam atau braided merupakan satu pilihan bijak untuk mengilat. Ianya berdiameter halus, kukuh dan ringan. Penggunaan tali sulam boleh membantu meningkatkan jarak lontaran gewang anda kerana ia boleh mengatasi rintangan angin. Berbanding tali tangsi, ia akan melayang jika berhadapan dengan rintangan angin, akibatnya gewang tidak dapat dihantar dengan tepat. Disamping itu juga, ia boleh membantu gewang anda menyelam dengan lebih baik kerana ia boleh memotong air dengan cekap. Untuk mengilat di estuary, braided bersaiz 30 lb sudah cukup menyakinkan. Saya menggunakan braided bersaiz 15 lb, 20 lb dan 30 lb dari jenama Spiderwire, Powerpro dan Stren. Memang ada pengilat yang menggunakan braided bersaiz 8 lb, dan 12 lb. Cuma risiko untuk kehilangan gewang tersayang amat tinggi.Tali sulam tidak mempunyai memori oleh itu, ia lebih sensitif terhadap sebarang sambaran ikan. Ia juga keluar dengan lancar dari gelendung dan joran. Kelemahannya, ia mahal, tidak tahan geseran, warna mudah luntur dan jika berbelit, alahai…sengsara juga untuk meleraikannya. Apapun, ia tetap pilihan tali terbaik untuk mengilat.

Persediaan Mengilat 2: Joran


Joran sepanjang 6 kaki hingga 7 kaki adalah ideal untuk mengilat. Panjang joran juga membantu meningkatkan jarak lontaran gewang anda. Namun, saya cadangkan anda memiliki 2 batang joran untuk kedua saiz tersebut. Joran 6 kaki atau lebih, seronok jika mengilat dari atas bot manakala joran 7 kaki amat ideal jika mengilat dari tebing. Kadang-kadang kekecualian berlaku juga bergantung kepada kemahiran anda. Juan dari teamlempayun berjaya mendaratkan Selungsung trofi seberat 10.5 kg dari tebing hanya menggunakan joran sepanjang 6 kaki.

Pilihan joran sebaik-baiknya adalah dari jenis binaan graphite bermodulus tinggi. Ia memang kuat,kukuh, ringan dan sensitif. Ia tidak mudah patah jika bertempur dengan ikan. Pantangnya jika ia terkepit pintu, terpijak, terduduk,terjolok kipas syiling dan pelbagai ‘ter’ lagi yang menyeru anda agar lebih berhati-hati ketika mengendalikannya. Elakkan juga menyimpan dalam but kereta dalam tempoh yang lama. Suhu panas dalam keadaan terkurung akan menjejaskan kekuatan joran tersebut. Untuk joran yang berharga patut, Lemax merupakan pilihan terbaik yang saya percayai sejak 10 tahun yang lepas.

Memilih joran juga perlu teliti dengan fizikalnya. Ketika membeli, ambil masa untuk meniliknya(jeling2 juga awek jurujual tu). Perhatikan features yang tertulis di badan joran. Panjang dan kekuatan joran biasanya disertakan. Aksi joran dinyatakan dalam bentuk heavy, medium dan light. Jika joran melentur dihujung, ia adalah jenis fast action. Ianya sesuai untuk mengilat dalam keadaan pantas dan cepat, berbanding dengan joran aksi medium yang perlukan aksi yang lebih perlahan. Pastikan kedudukkan guide sempurna dan teliti badan joran untuk mengesan sebarang kecacatan ataupun rekahan. Walaupun ia dari jenama mahal, namun ia juga tidak terlepas dari sebarang kecacatan pengilangan ataupun kerosakkan semasa penghantaran. Kejadian yang berlaku kepada saya dalam tahun lepas boleh dikongsi bersama rakan-rakan. Saya membeli joran Expert Graphite two piece dengan harga rm 250 sepanjang 7 kaki.

Joran branded ini memang cantik dan ringan. Saya menelitinya dan mendapati terdapat rekahan halus pada sambungan joran. Saya maklumkan kepada pemilik kedai dan mengatakan ianya hanya luaran.So, saya katakan kepadanya, jika berlaku sebarang masalah pada tempat tersebut, tauke akan menggantikan dengan joran baru. Dia bersetuju dan saya beli joran tersebut. Malangnya, memang ia pecah di tempat sambungan dan seperti yang telah dijanjikan, Joran itu digantikan dengan joran baru. Sebelum saya meninggalkan kedai, saya teliti lagi joran tersebut sebaik-baiknya dan mendapati terdapat lekukkan pada hujung joran. Saya adukan kepada tauke dan ia berkeras mengatakan itu adalah lebihan epoxy. Saya tidak berpuas hati, dan berkeras yang saya tidak mahu joran tersebut. Akhirnya tauke tu sekali lagi mengatakan bahawa jika joran patah dibahagian itu, dia akan menggantikan dengan yang baru. Saya bersetuju dan sepertimana yang saya yakini, joran itu patah di tempat lekukkan hanya ketika bertarung dengan seekor bapak bedukang. Juan dan adik jadi saksi. Saya kembalikan joran tersebut di kedai dalam keadaan ketawa terbahak-bahak. Dengan wajah yang bersalah, tauke berjanji menggantikan joran tersebut. Akhirnya, tukaran kali ketiga, saya berpuas hati dengan keadaan joran. Kesimpulannya, ambil masa yang lama dan joran hanya dibawa balik setelah berpuas hati.Biar lama tapi berbaloi-baloi! Jadilah jauhari yang mengenali ma’anikam.

Rabu, 27 Januari 2010

Team Gerabak Fishing Joy by Ikram

Friday, Jan 22,10, My friend and I were going fishing to Sungai Tari Mandahan. Our team is known as Team Gerabak and the members are Ikram, Amlie, Azailan, Khatizul, Rusda, Ricky, Fazree, Herwan, Hanafi and Max as our guide.

We started our journey about 2.30 pm and it was ended at 6.00 pm. We walked to the port and soon set up traps for mud crab. We caught some live bait such as mullet and prawns. Even we were tired but we still fishing happily. It was at 3.00 pm when we caught few Tarpon or ikan bulan and 5 Mangrove jack or Ungah. Unfortunately, Ungah did not take in camera because it was running out of battery.

We caught three mud crabs also. We cooked them all to cool down our starving stomach. We end up our trip and hope to return to this potential port in the future. Report by Ikram.
Below are the photos of our joy.
Hanafi with the beauty tarpon.have a nice kiss.

Khatizul, Herwan and azailan having a mud crabs barbeque

azailan and Ikram with the nice tarpon on live bait

Max with another tarpon.controll your stomach buddy or no girls will like you.

Ricky also with a nice Tarpon.they look similar.heheheh

Selasa, 26 Januari 2010

Persediaan mengilat 1: Kekili

Mengilat merupakan satu sukan yang menyeronokkan dan mencabar keupayaan serta kesabaran anda. Saya pernah mengatakan bahawa mengilat adalah satu senaman yang baik untuk organ dan minda kita.Jantung kita berkerja dengan baik apabila kita mengilat berjalan kaki di sepanjang tebing. Untuk memaksimakan lagi keseronokkan tersebut, peralatan yang digunakan perlu bersesuaian. Amat naïf jika kita menggunakan peralatan laut dalam untuk mengilat Ungah ataupun spesis lain. Disini saya mencadangkan persediaan yang perlu diambilkira untuk memaksimumkan keseronokkan dan meminimumkan kelenguhan tangan dan bahu ketika mengilat.
Kekili mendatar/spinning
Kekili sekecil-kecilnya bersaiz 1000, namun saya suka mencadangkan kekili bersaiz 2500 hingga 4000 dari apa jenama pun. Cuma saya lebih gemar menggunakan kekili dari jenama Shimano dan Daiwa kerana rasa percaya yang telah tertanam sekian lama terhadap jenama ini. Saiz begini amat ringan dan bersesuaian untuk menentang sebarang jenis pemangsa garang di muara…kecuali Tembaring. Jika anda berminat dengan kekili bersaiz kecil, pastikan ianya dari kekili yang berjenama seperti yang saya sebutkan tadi. Sebelum membeli, pastikan setiap bahagian kekili berfungsi dengan baik. Banyak bearing tidak bermaksud bagus, malahan kadang-kadang menyusahkan. Ia hanya meningkatkan tahap kesenyapan dan kelancaran kekili berfungsi. 3 bearing sudah cukup sebenarnya untuk menewaskan ikan. Selain itu, pastikan kekili tersebut mudah ditanggalkan untuk servis kerana perkhidmatan selepas jualan akan menelan belanja yang mahal. Ada baiknya, anda servis sendiri.

Kekili menegak/baitcaster
Kini saya banyak menggunakan kekili menegak jenis low profile kerana lebih seronok jika betempur dengan pemangsa.Walaupun kecil,tapi ia masih mampu bertahan dari asakan Keratang seberat 4.5 kg. Kekili jenis ini Cuma perlukan jagaan rapi dan ianya perlu dibersihkan setiap kali selepas trip mengilat. Servis keseluruhannya perlu dilakukan untuk memastikan fungsi gear dan bearing berjalan dengan lancar. Penggunaan minyak gris hanya untuk gear manakala minyak pelincir yang lebih ringan untuk bearing.

Sabtu, 23 Januari 2010

Kita adalah artis

Impak visual yang berlaku apabila Selungsung, Ungah atau GT menghentam gewang anda, atau karauan gewang tiba-tiba berhenti disambar sesuatu, namun tiada pengalaman memancing yang setanding dengan aliran adrenalin yang terhasil akibat sambaran itu.Memang karan wooo!

Perubahan teknologi dalam era pancingan membuka jalan kepada perkembangan teknik baru untuk menewaskan ikan. Peningkatan kemampuan peralatan yang semakin canggih dan kelahiran pelbagai jenis tali yang berdaya tahan memberi impak kepada kejayaan teknik ini. Elemen-elemen ini memberikan satu dunia yang baru kepada para peminat teknik menggewang untuk mendalamkan pengetahuan masing-masing.
Menggewang memberikan dimensi cabaran ekstra untuk menambahkan perisa yang menjadikan kaedah pemburuan sebagai catu cara baru yang lebih seronok. Untuk memujuk ikan supaya menghentam gewang, prosesnya lebih aktif, banyak berfikir, dinamik dan mampu menyuntik keseronokkan berbanding pendekatan tradisional yang sekadar merendam umpan. Menggewang juga kadang-kadang lebih produktif dengan pelbagai jenis tangkapan.
Pengilat yang bagus adalah seorang artis sejati. Melakukan lontaran jauh dan meletakkan gewang betul-betul di pintu rumah ikan tanpa tersangkut memerlukan kemahiran yang sebenar. Pemilihan gewang dan cara menggunakannya dalam keadaan tertentu untuk spesis tertentu juga adalah satu cabang seni.
Berapa besar gewang sepatutnya, adakah renangannya dalam atau dipermukaan, berapa laju anda karau, adakah idea lain yang boleh meningkatkan kemampuan gewang. Kesemua persoalan ini mengajak kita bereksperimentasi dan menambah lagi keseronokkan aktiviti menggewang.

Gewang yang sama tidak semestinya serupa. Sewajarnya ada kelainan yang tidak dapat kita kesan sepenuhnya. Namun, ikan tidak memilih. Mahal atau murah, Ori atau tiruan, cantik atau tidak..serahkan kepada ikan untuk membuat keputusan.
Cara ikatan dan jenis tali yang anda pilih juga memberi kesan dramatik kepada cara persembahannya untuk semua jenis gewang. Contohnya, gewang terapung ditulis dikotak mampu menyelam sehingga 3 meter tetapi hanya menyelam sehingga 1 meter disebabkan tali kasar yang anda gunakan dan ikatan terus pada gewang tanpa menggunakan cili.
Kesimpulannya, terdapat banyak perkara yang anda perlu pelajari sebelum memahiri seni menggewang. Proses pembelajaran berterusan ini amat menyeronokkan tambahan lagi anda berjaya menewaskan pelbagai spesis ikan dengan hanya menggunakan kaedah menggewang.Apa tunggu lagi bro!..sung tah.oh ya, satu lagi. Ikan ni walaupun tidak bernilai komersil, namun ia mampu membantu melegakan anda dalam keadaan ketagihan terhadap renjatan listrik ikan buat sementara waktu. Oleh itu, jangan cederakannya. Hormati dan lepaskan ia kembali ke air dengan ucapan terimakasih.

Ahad, 17 Januari 2010

Jalak yang tewas


Fizikal jalak yang kurus menandakan ianya telah tewas dalam perebutan makanan di habitatnya.Hukum rimba sememangnya sentiasa menuntut kemenangan yang akan mencipta kekalahan kepada yang lemah.Begitu juga dalam kehidupan realiti kita.Terdapat dua senario.1.Mereka yang kaya semakin kaya, yang miskin bertambah miskin. Dah lah kaya, beras barisan pun dipajaknya sama.Bukan itu saja, restoran pun berduyun-duyun memajak beras barisan untuk perniagaan.Satu ketika, aku makan nasi beriyani di tingkat 2 wisma merdeka, sekali pekerjanya bawa masuk beras barisan, berbelas-belas kampit wooooo.Semakin untung besar diorang...cilakak!!!Selalu juga ternampak golongan tauke,korporat dan profesional yang berpakaian kemas shopping makan di survey Putatan,tetapi dalam trolinya 4 hingga 5 kampit beras barisan.Jika lah begini, golongan sasar yang berhak terhadap beras ini akan sentiasa melepas!!!.apa komen anda..apapun, Jalak ini kira pelahap juga apabila hampir separuh katak palsu ditelannya.heheheheh

Macrobrachium rosenbergii


River prawn or Macrobrachium rosenbergii is now almost in season. This species could be found largely in number at Klias wetland, one of the Tropical forest which estimated 150 million years old. Klias wetland is also popular among the tourist for Proboscis monkey. The size could reach about 400 gram to 1000 gram each. They live in the river which the salinity is about 30 percent. River prawn also act as an indicator to show the environment quality. It is very sensitive to poison, oil and pesticide. They couldn’t live in a bad water quality.
To fish river prawn, earthworm is the best bait as bottom fishing technique is only the way to get them into the net. The size of fishing gears must be tiniest as it could give more joy during fighting with River prawn. The line should be 6 lb to 8 lb strength to minimize the vibration in the current flow. This creepy creatures will only approach the bait if there is nothing unusual on its sight.
During the top season, a river prawn fishing trip will catching more than 60 edible size. The small river prawn will be released to it’s habitat to maintain the stock. So, catch and release is a must for small prawn.

Jumaat, 15 Januari 2010

Sembilang berluk 4


Sembilang yang diangggap cacat ini segera dilepaskan ke habitat asal memandangkan keadaannya yang unik dan tidak menyelerakan.Berumpankan cacing, sasaran sebenar adalah udang galah, namun strike yang kuat dan junaman-junamannya membuatkan ia diterima sebagai penghibur dengan joran lidi dan kekili ciput bertangsikan 10 lb dan perambut 8 lb. Sembilang yang ber luk 4 ini masih cukup sifatnya sebagai ikan. Agaknya jika pengamal perubatan tradisional melihatnya, ia akan dijadikan sebagai koleksi perubatan ataupun jika ia ditemui oleh kaki nombor, tentu ia dijadikan ibu nombor.Bagi saya, dunia akuatik lebih memerlukannya berbanding kita.

Khamis, 14 Januari 2010

Gewang: Apa yang boleh kita kongsi

Sebenarnya, ada banyak perkara perlu dipertimbangkan dalam aspek pemilihan gewang. Adakah kita membeli gewang semata-mata untuk memenuhkan kotak gewang, ataupun sebagai koleksi mahupun bergantung harap kepada sesuatu jenama sebagai killer. Perkara penting untuk memilih gewang adalah, CUBA MELIHAT GEWANG DARI SUDUT PANDANGAN IKAN. Agaknya apakah perkara yang merangsang nafsu ikan untuk menerkam.

Faktor-faktor lain yang juga perlu dititikberatkan adalah warna, bentuk,saiz,kelajuan,persembahan,kedalaman,kebolehan lontaran dan harganya.Hampir semua gewang berupaya menipu ikan, tetapi setakat mana gewang itu boleh memperdayakan mangsanya?Ketelitian dan pemerhatian ketika memilih gewang boleh meningkatkan peratus kejayaan kita.

Warna juga memainkan peranan penting dalam aspek pemilihan gewang. Persoalan popular yang sering dilontarkan, warna apakah yang paling killer?Sebagai pengilat,kita tidak akan dapat jawapan tepat untuk persoalan ini melainkan ikan boleh berbisik ke telinga kita (bos..pakai warna merah dan kuning ye..)Lagipun pandangan tentang warna dari kita tidak semestinya sama dengan tempat lain. Contohnya, pengilat Australia lebih taksub terhadap warna terang dan menyerlah berbanding Negara lain seperti Jepun. Cuba anda perhatikan gewang yang dikeluarkan oleh Australia seperti Halco, Killerlure dan Bomber. Hampir kesemuanya berwarna gaudy.

Setiapkali kita berkunjung ke kedai pancing, Mata kita yang buntang tidak akan jemu menatap paras wajah gewang yang bergantungan berbanding amoi yang menjualnya. Sebahagian besar gewang sebenarnya berupaya mengcasting pemancing berbanding ikan.

Contohnya, gewang berwarna terang dan berwarna-warni lebih cepat laku di pasaran berbanding warna hitam, kelabu dan ungu. Sebabnya mata kita lebih tertarik terhadap make up luaran gewang yang anggun. Hakikatnya, Gewang berwarna GELAP memberikan cahaya yang paling SEMPURNA ketika mendung. Oleh itu, ia lebih mudah dilihat berbanding gewang berwarna atau gewang yang bergantung kepada pantulan cahaya.

Gewang berwarna jernih dan transparent juga kadangkala berkesan. Apabila ikan berada dalam keadaan cemas, mereka lebih respon dengan pendekatan gewang yang tidak ketara warnanya dengan persekitaran.Ikan tidak memandang gewang seperti mata kita memandang gewang. Gewang berwarna perak berkilat yang memantulkan cahaya terang seperti yang kita lihat, sebenarnya hampir halimunan di dalam air. Disamping memantulkan cahaya matahari, ia seperti cermin dalam persekitarannya dan mudah ‘lenyap’ didalam air.
Kesimpulannya, Berdasarkan pengalaman saya, gewang dengan apa warna pun mampu memerangkap ikan. Keberkesanannya bukan terletak kepada warna sahaja, tetapi Ianya bergantung kepada persembahan, kerajinan, kegigihan ,potensi lubuk, cuaca, keadaan air dan yang paling penting REZEKI dari Allah. Sekian dan selamat mengilat.

Rabu, 13 Januari 2010

Penulisan Artikel

Ketaksuban terhadap teknik mengilat membuka satu lembaran baru dalam dunia hanyir ini iaitu penulisan artikel. Sebelum ini tidak pernah timbul sedikitpun minat untuk menghasilkan artikel berkaitan dunia pancingan. Namun, keinginan untuk berkongsi ilmu dari segi teknik, kaedah dan pemiliham masa serta keadaan yang sesuai mengundang penghasilan mendorong ke arah itu.. Kejayaan dalam sesebuah trip mengilat juga menjadi faktor ke arah penghasilan artikel.
Artikel pertama saya bertajuk Ungah Muara Bongawan diterbitkan pada bulan ogos 2009 menjadi landasan untuk penghasilan artikel seterusnya. Kejayaan mengilat MJ dan Selungsung di muara bongawan berpunca dari teknik dan pemilihan tarikh yang sesuai. Kebetulan spesis muara begini tengah galak merembat anak-anak ikan.

Kejayaan mendaratkan Selungsung dan berpuluh ekor Ungah di Muara Bongawan telah menjadi turning point terhadap minat memancing saya. Disini, saya mula mendalami ilmu tersebut dengan praktikal sekali. Joran dan kekili mula upgraded. Jumlah gewang dari pelbagai jenama juga semakin bertambah dari hari ke hari semata-mata untuk mencari ramuan terbaik memperdayakan Ungah dan Selungsung.

Artikel kedua saya bertajuk Kakau Kota Klias juga diabadikan dalam majalah Kembara Kail September 2009 setelah trip yang amat berjaya oleh Team Lempayun. Ianya adalah satu tribute terhadap sejarah awal hobi memancing saya. Saya telah bergelumang dalam pancingan udang galah semenjak sekolah rendah dengan berjorankan sum-sum dan matakail buatan sendiri daripada jarum,pin rambut dan dawai steel jambatan gantung.

Kemuncak pancingan udang galah saya bermula dalam tahun 2003 apabila saya bertugas di SMK Beaufort 1. Pertemuan dengan beberapa orang kaki pancing udang membawa kepada siri pancingan udang galah Kota Klias yang hebat dengan rekod 135 ekor sebagai tangkapan tertinggi. Dalam artikel ini, saya telah mendedahkan tentang umpan, teknik pancingan, teknik labuhan bot, kawalan joran semasa strike,pemilihan air sesuai dan lain-lain lagi.

Majalah Kembara Kail juga telah menerbitkan artikel ketiga saya bertajuk Penguasa Muara Benoni dalam isu Januari 2010. Dalam artikel ini, saya telah mendedahkan aspek pemilihan keadaan air, gewang sesuai, teknik mengewang kerapu dan lubuk yang sesuai. Beruntungnya trip ini juga telah dijayakan oleh ahli Team Ombak Biru dan Geng Keruakpatinafrika.

Pembelajaran untuk penghasilan sesebuah artikel yang baik dan bermaklumat akan berterusan selagi hayat dikandung badan. Ianya bukanlah kerana nama atau kebanggaan tetapi satu wadah yang perlu dipergunakan sebaik-baiknya untuk perkongsian ilmu dikalangan pengilat.Bersesuaian dengan motto Teamlempayun, perkongsian ilmu menjadi teras kepada mengeratkan tali silaturrahim dan bekalan berguna kepada pengilat untuk bersenam ditepian lubuk.Nantikan artikel saya yang seterusnya dalam majalah yang akan datang.sekian

Ahad, 10 Januari 2010

Perikemanusiaan

Petang tadi aku dan brader casting di Mandahan. Kami bertolak kira-kira pukul 4.20 pm. Air naik pasang dengan agak laju dan jernih ketika kami tiba. Kami mula cast di bawah jambatan.Ketika sedang cast, KOB sampai dengan baitcaster bluemax nya.Mana lah si Boi tidak datang2 ni...hehehehe.Ketika aku sedang cast, pandangan ku terarah ke satu objek berhampiran tebing. Ianya adalah bangkai seekor Buntal yang tidak bersalah.Berdasarkan sedikit post mortem, mulutnya luka kesan matakail.mungkin ia adalah perbuatan mat bottom kerana di sebelah ada dua orang mat bottom yang sedang beraksi.
Kepada semua rakan pancing tidak kira apa jenis teknik pun, aku merayu agar lepaskan lah kembali ikan yang tidak diperlukan ke habitat asalnya.Tidak kira apa jenispun.Jangan cederakannya. Mereka juga adalah sebahagian dari rantai makanan akuatik.Jika ia tiada, akan putuslah rantai itu.Akibatnya...tanggung sendiri.Renung-renungkan.Ikhlas dari Lempayun

Jumaat, 8 Januari 2010

Seahawk Shad Rap mengganas lagi

Close up Seahawk Shad Rap yang direntap ganas.Kejayaan gewang ini berjaya dirakamkan lagi di Sungai Mandahan. Sebanyak 8 kali strike, seekor lepas dan dua ekor berjaya didaratkan oleh aku dan Tay dengan menggunakan gewang murah ini.Berikut adalah mangsa seahawk Shadrap petang tadi di Sungai Mandahan. Trip hanya bermula pada pukul 4.55 pm dan berakhir pada pukul 6.15 pm.Ketika kami tiba, air belum surut dan agak jernih. Kami cast hingga ke bahagian hulu namun tiada sambaran. Ketika jarum jam mencecah angka 5.30,air mulai turun. Tay mula mendapat sambaran yang agak kasar namun Ungah terlepas hanya ketika mendaratkannya.
Casting disambung dengan sedikit perasaan hampa. Tidak lama kemudian, dia mendapat strike lagi dan berjaya mendaratkan Ungah juvenil.Aku yang tidak tahan, meminjam seahawk shad rap miliknya berwarna gold dan mula cast ke bawah jambatan.
Hanya beberapa kali lontaran dengan 2 kali karauan, gewangku direntap ganas.Tu dia, fight agak kasar dan ganas.Akhirnya seekor lagi MJ berjaya didaratkan.
Kejayaan mendaratkan Ungah sebenarnya bergantung kepada persembahan. Kejayaan tidak terletak kepada Jenama dan harga mahal sesebuah gewang. Berkat kerajinan anda casting, pasti akan meraih kejayaan.

Rabu, 6 Januari 2010

retirement


Bakau yang berwarna silver hitam sudah tiada dalam pasaran manakala warna merah putih adalah generasi kedua selepas silver hitam. Kini ia juga amat sukar ditemui dipasaran.tidak pasti jika masih terdapat dikedai2 pancing semenanjung.Kedua-duanya memang killer untuk Ungah terutamanya warna silver hitam.Lihatlah kesan taring Ungah yang terdapat diseluruh badannya.Puluhan Ungah telah diperdayakan oleh keduanya.

Kini, kedua-duanya telah disarakan dari perkhidmatan kerana sayang dengan prestasi lampaunya.Mereka tinggal sebagai koleksi berharga yang tidak akan dijual dengan apa harga sekalipun.Namun,jika ada sesiapa yang terserempak dengan gewang jenama ini di mana2 kedai pancing di Malaysia ni, tolong beli dan saya sanggup beli dengan harga double.terimakasih.

Isnin, 4 Januari 2010

Siapa cepat dia dapat!

Rakan-rakan pengilat..sila ambil perhatian. Artikel PENGUASA MUARA BENONI kini terdapat dalam keluaran januari majalah KEMBARA KAIL.Dapatkan naskah anda sebelum kehabisan.Sila bertindak segera.

My New Species

To get to know this 4.56 kg creature, You should read more...
Jan 3,2010: This river is so small and snaggy but it has something that always waving us to come back. It was a sudden fishing trip as my buddies Juan and Jackson asked me for a Tanggulian revisited. I didn’t prepared well as I brought things front of my eyes.
We arrived at jetty at 7:30 am and promptly loaded Uncle josh’ s boat with our stuff. Here, my tohatsu 8 hp served us to the secretly port. I also brought a new brand reel Revo Stx and Shimano Sonora 2500 as a back up. Due to the unpleasant weather at the moment, I didn’t put a high hope for cast fiesta. Whatever, this is a good way to begin the new year.The unpleasant low tide forced us to take the boat to the shore and we were struggling to move in the muddy riverbank. It took 25 minutes to the secretly river mouth. It couldn’t be seen from outside actually, this is why it called secretly river. This predator swalllowed half of Rapala Tail Dancer hot tiger.It caused the weak fought and easily drown.what the poor fish.
The first lure found it’s pool at 8:25 a.m. Here, accurate casting is a must. Casting in a dense narrow jungle river is totally different ball game compared to casting in open water such as UNP and mandahan. The low lying branches and snaggy would test your casting skill to the limit Broooo! Even my buddies and I also made a monkey cast incidentally. Here, Jackson was always blaming the wind as we could seen the tree didn’t make any movement…hehehehe…the old trick is always dumb.

Untill 9: 30 a.m, there was no signed for any predator. By the way, Patience is a keyword as Mangrove jack was so lazy to grab the lure. Cast over cast without rest finally earned the reward as a schoollie Mangrove Jack grabbed my Hot tiger Rapala Tail dancer. It has been revived and released immediately for the future.
This predator was unlikely due to it's size. Small naughty kid didn't make my hand trembling.


The Trophy came in the right time when my bleeding Rapala Tail Dancer suddenly grabbed roughly. The culprit made it’s first run unstoppable to the snags. My Revo STX worked very hard to withstand the robust lure snatcher. The run wasn’t as fast as a hugh Jack while my mind believed that it was a big grouper. After few minutes, the predator was still fighting madly and got into the sunken snags. I thought it was the end of the fight but mind you, teamwork is a key to success when Jackson used the lure retriever to
untangle the fish. A yoyo sinking to the snags more than 30 minutes finally worked, when the fish suddenly rushed out of the snags. I kept my drag tightly and drove the fish into the net. Wallaaaaa!!!....a big grouper aka Keratang hauled into the boat. I couldn’t believe it! Another record created again…heheheheh…first Keratang in my live by lure.

What the fight! I was wondering how that my Sufix 30 lb fluorocarbon shock leader and Spiderwire 20 lb braided could managed the big fish! Even the braided and the shock leader were in the bad condition after being bullied by the sharp jagged snaggy, they have done their job very well.

Entirely, the trip was met with victory where i had never dream to hook the new species. Otherwise, the permanent occupants of snaggy river also landed successfully..the MJ. They are an outstanding fighter but only after the water level reached up to half metre.

MJ are very active during the high tide. Look at the lure. It has modified on paint to make it mo resemble to Rapala Hot Tiger.

Bulan aka tarpon also landed using the pencil bait and tiny popper. Here, to get more encounter with Bulan, surface bait is more effective than diver.

The smile on his face indicated a misery casting trip. He got the salvation after a short trolling close to the river bank.As a hardcore caster, this is normal as fish didn't choose his lures.heheheh

There were many mangrove saplings. Many of the tree trunks had also fallen into the water, creating tons of snags for predator to hide and attack.so, you are not only need to be proficient with your baitcast set, but you have to be very accurate with it. Why? Because if you cast a meter away from the snags, the predator won’t see it. If your lure catches onto the snags and can’t be dislodge, you have to try harder to untangle it. Unfortunately, snaggy is the bungalow of fish....hehehe..so what is your choice?